Публикуван в В медиите

 

Интервю на Свилен Колев, Investor.bg

Pressa– Г-н Хампарцумян, след последните данни за представянето на банковия сектор в България определено има защо да се хвалим със стабилността на системата. Печалбата и активите растат, нетният лихвен доход се подобрява, ликвидността и доверието са високи. Преодоляха ли банките трудностите на кризата?

Банките първи посрещнаха трудностите и е естествено последни да излязат. Такива са бизнес циклите. Със сигурност в последните година, година и половина, икономиката ни вече не пада.

Има някакъв макар и минимален растеж. Разбира се, той е толкова малък, че може да се усети само от икономически най-активната част от населението. За да се усети по-мащабно, трябва да има икономически растеж от 4-5%, какъвто имахме в средата на миналото десетилетие.

Това обаче дава отражение върху резултатите на банковия сектор. От друга страна, нарастването на лошите кредити като че ли е овладяно. Новият кредит расте, макар и малко, а част от провизираните кредити намират своето развитие през преструктуриране или продажба. Така че имаме всички фактори, които обуславят едни малко по-добри резултати.

– В такъв случай, може ли категорично да се каже, че пикът на лошите кредити вече е преминат?

При липса на неочаквани фактори на този етап пикът е зад нас, а и няма предпоставки за бърз кредитен бум. Така че, да се надяваме, че с подобрението на икономиката бихме имали едно относително устойчиво развитие на сектора.

– Като говорим за растеж, за първите три месеца имаме 1,2% ръст на годишна база. Очаквате ли последните събития на политическата сцена да окажат някакво влияние върху растежа, т.е. да не се достигне заложената цел от икономически растеж от 1,8% за тази година?

Краткосрочно – не, дългосрочно – ако България излезе от следващите избори с едно по-стабилно реформаторски настроено мнозинство, това би било позитивен фактор. Така или иначе нито правителството на Борисов, нито правителството на Орешарски успяха да създадат комфортна атмосфера за развитието на предприемачите в България. А предприемачите в България са тези, които създават новото богатство. Т.е. ако искаме растеж, трябва да стимулираме предприемачеството в най-общия случай – и на българите, и на чуждите инвеститори. Това би създало и една по-спокойна атмосфера и за потребление, което е другата компонента на растежа.

– Да се върнем към банковата система. Какъв ръст на активите очаквате за цялата банкова система през 2014 г.?

Те са функция на развитието на икономиката. Ако имаме един растеж от около процент, 2014 г. ще прилича на 2013 г.

– А само за УниКредит Булбанк?

Знаете, че УниКредит Булбанк е винаги малко по-добре от пазара, така че и ние предполагаме един умерен растеж, органичен. Не искам да навлизам във фазата на някакви пионерски обещания, но сме направили всичко възможно да подкрепим нуждите на нашите клиенти и нуждите на икономиката и сме в състояние да направим и много повече, отколкото сме планирали, ако обстоятелствата го изискват.

Пълният текст на интервюто можете да прочетете в Investor.bg.