Публикуван в В медиите

 

Лихвите по депозитите ще продължат да падат и догодина, категоричен бе пред Дарик председателят на Асоциацията на банките у нас Левон Хампарцумян. Той определи решението на парламента за плавно намаление на данък „лихва“ от догодина с по две на сто до пълното му изчезване през 2017 г. като „глупав данък с глупав край„.

Ако вземем за пример един срочен депозит от 1000 лева с лихва от 4 на сто, т.е. 40 лева. Ако падежът му изтича през декември, данъкът ще е десет на сто – т.е. 4 лева. Ако падежът му обаче изтича през януари, вече ще важи новият данък – от осем на сто, и потребителят ще плати 3,2 лева. „Спрямо банковата система този данък беше неутрален, той всъщност даде даде повече политически проблем на тези, които го въведоха, отколкото да донесе някакви икономически изгоди за финансовото министерство. Така че глупав данък с глупав край“, каза банкерът Левон Хампарцумян.

Той е категоричен, че лихвите и по кредитите, и по депозитите ще продължат да падат поне догодина. Разбира се, някъде в бъдещето, ако се зададе по-голяма инфлация в световен мащаб, ще видим нарастване на основната лихва, което ще доведе като последствие евентуално нарастване на лихвите по кредити и депозити тук. Но засега тази тенденция е теоретична възможност, която не виждаме, коментира Хампарцумян.

Пълният текст на новината вижте в сайта на Дарик.