Публикуван в В медиите

 

levon hampartzoumian 24chasaС банкера Левон Хампарцумян, председател на асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, разговаря София Терзийска.

– Г-н Хампарцумян, изгубена ли е за икономиката, за бизнеса ни 2013 г. – предсрочни избори, протести сякаш без край?

– Непредсказуемата среда не помага на икономиката. Въпреки това експортните отрасли са по-добре тази година спрямо миналата. Туристическият сезон бе добър, реколтата – прилична. Тези неща нямат връзка с политическата обстановка. Част от отложеното потребление и инвестиции започнаха да се съживяват.

Трябва да се признае, че правителството прави опити, в някои случаи успешни,
да регулира по-добре връщането на ДДС, разплащането на държавата към фирмите. Това ускорява паричното обращение и помага на икономиката да се задвижи. Похвални са усилията, но е нужно време да се усетят резултатите. За по-сериозен ръст в икономиката е нужна спокойна и предсказуема среда. Към днешна дата тоя не е налична.

– Как изглеждат властта и протестът от вашия прозорец (кабинетът му гледа към Министерския съвет и президентството – б.а.)?

– Динамичната част от обществото – студентите, градската средна класа, не харесва начина, по който държавата функционира. Не става дума за персонално отношение към хората от правителството. Февруари протестираха срещу правителството на Борисов, сега срещу правителството на Орешарски. По-скоро е заради рекапитулацията на 24 г. трансформация към пазарна икономика, която като че ли не е завършила.

Ако се съди по биографиите на ключовите хора от правителството, няма причина да сме недоволни. Това са образовани хора, които, ако имаха повече свобода, биха свършили повече работа. Но има нестабилен парламент, който се крепи на деликатни баланси и не помага на изпълнителната власт да взема решения за реформи.
Реформи се правят с категорична парламентарна и обществена подкрепа. Този, който прави дълбоки реформи, се обрича на политическа смърт – това е първият ефект.

Политиците го знаят и инстинктите за самосъхранение ги карат да не правят тези реформи. Преформатирането на обществената енергия за промяна в политическа подкрепа за някого, който би направил реформите, е трудна задача. А тези хора, които ги направят, ще бъдат загърбени за политиката. Подобно нещо сме виждали за правителството на Иван Костов.

– Но и отлагането на реформи не е решение.

– Не е, но не виждаме склонния към политическо самоубийство отбор кадърни политици, които ще направят необходимите реформи. Освен това винаги има съпротива. Това се видя например при опита за ротация сред полицаите, които излязоха на стачка. Но има една приказка, че когато местиш гробища, не чакай помощ отвътре.

Преформатирането на обществената енергия в подкрепа на реформите означава всеки да загуби част от комфорта си за известно време, за да стане после по-добре. Ситуацията е както когато се подлагате на пост – тялото се обновява, изчиства се, но самият пост е дискомфортен, иска се сила на волята.

Пълния текст на интервюто можете да намерите в сайта на в. „24 часа“.