Публикуван в В медиите

 

LH_890Има стабилизиране на лошите кредити, коментира пред журналисти Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на една от най-големите търговски банки у нас. „Нашият интерес, на банките, не е да си удушим клиентите, а да създадем атмосфера на доверие“, каза Хампарцумян по повод законовите регулации на банковия пазар и евентуалните бъдещи промени в тази област. Може и да има проблеми при някои от стотиците хиляди кредити, които отпускат банките, но тези проблеми трябва да се решават на конкурентен принцип, а не със закони, смята Хампарцумян.

Според него естествените пазарни отношения са тези, които са достатъчни да регулират отношенията банки-клиенти. Ако на вас ви се случи да си купите развален продукт от магазина, не приемате специален закон, че магазините не трябва да продават развалени продукти, даде пример банкерът.

Според Хампарцумян не бива да бъде променян чл. 417 от Закона за кредитните институции, който приравнява банките с държавата и общините при събирането на задължения от неизрядни длъжници. Този член не бива да се променя, защото няма нужда да създаваме ситуация на диктатура на длъжниците както през 1997 г., когато тази ситуация ни докара до банкова катастрофа, заяви Хампарцумян.

Пълния текст на интервюто можете да прочетете на тук.